G-LF7YX0XM5S
top of page
  • תמונת הסופר/תAmikam salant

השבוע בהיסטוריה 2012: אנציקלופדיה בריטניקה מודיעה על הפסקת פרסום גרסאות מודפסות

 



הערה : בסקירה גם השוואות בין אנציקלופדיה בריטניקה ולאנציקלופדיית וויקיפדיה

בסקירה גם התייחסות לאנציקלופדיה בריטניקה מבחינת התאמה חינוכית .  


אנציקלופדיה בריטניקה הודיעה במהלך חודש מרץ  2012 כי היא מפסיקה להוציא לאור מהדורות מודפסות, ובמקומן מציעה את הכרכים המלאים בגרסה דיגיטלית ומקוונת בלבד. בריטניקה מודפסת ברציפות מאז יצאה המהדורה הראשונה בשנת 1768 באדינבורו, סקוטלנד, מה שהפך אותה לאנציקלופדיה הוותיקה בעולם אשר עדיין יוצאת לאור בדפוס.


האנציקלופדיה, שעודכנה מדי שנתיים, נמכרה בזמנו בעלות של 1,400 דולר. לעומת זאת, המנוי המקוון המוצע עולה כ-70 דולר לשנה, והחברה אף הוציאה מספר אפליקציות מאד מועילות למכשירי סמארטפון.


הבעלים הנוכחים של האנציקלופדיה בריטניקה הוא יעקב (ז'אקי) ספרא, מיליארדר יהודי-שווייצרי. התפתחויות מהשנים האחרונות בטכנולוגיית המידע, ועלייתן של אנציקלופדיות אלקטרוניות דוגמת אנכרטא וויקיפדיה, הפחיתו את הביקוש לאנציקלופדיות מודפסות על מנת לשמור על תחרותיות, חברת אנציקלופדיה בריטניקה שמה דגש על המוניטין הטוב של האנציקלופדיה בריטניקה, הפחיתה את המחיר ואת עלויות ההוצאה לאור, ופיתחה גרסאות אלקטרוניות הזמינות על גבי אמצעים שונים, ובהם CD-ROM ו-DVD, ובאינטרנט.


"אנציקלופדיה בריטניקה און-ליין" הוא היא כיום אתר אינטרנט הכולל למעלה מ-120,000 ערכים המעודכן באופן קבוע. הוא כולל עדכונים יומיים וקישורים לדיווחי חדשות מהניו יורק טיימס וה- BBC. ניתן לרכוש מנוי שבועי, חודשי או שנתי.




אפשרויות הרשמה מיוחדות מוצעות לבתי ספר, מכללות וספריות; מנויים מוסדיים כאלו מהווים חלק נכבד מהכנסותיה של הבריטניקה. הערכים זמינים מעל גבי הרשת, אך רק מספר שורות מתחילת הערך מוצגות חינם.

החל מראשית שנת 2007, הערכים של הבריטניקה און-ליין זמינים במלואם בתנאי שהם מקושרים מאתר אחר. קישורים חיצוניים שכאלה משפרים לרוב את דירוגו של הערך בתוצאות מנועי החיפוש.


גרסה לטלפונים סלולריים




ב-20 בפברואר 2007 הכריזה חברת אנציקלופדיה בריטניקה על פיתוח גרסה של האנציקלופדיה לטלפונים סלולריים, בשיתוף פעולה עם חברת AskMeNow.  המשתמשים יוכלו לשלוח שאלה במסרונים, וחברת AskMeNow  תריץ חיפוש בגרסה המתומצתת בת 28,000 הערכים של הבריטניקה כדי להחזיר תשובה לשאילתא. מסרונים יומיים שיישלחו לטלפונים מתוכננים אף הם (מקור)


 תוספי עזר לדפדפן כרום

 

ב-7 ביוני 2018, פרסמה Britannica תוסף של Google Chrome,  "Britannica Insights",  שמציג קטעי מידע מ-Britannica Online בכל פעם שהמשתמש מבצע חיפוש בגוגל, בתיבה מימין לתוצאות של  Google (מקור)

 

עורכי האנציקלופדיה

האנציקלופדיה בריטניקה שומרת על צוות עורכים הכולל חמישה עורכים בכירים ותשעה עורכי משנה, המפוקחים על ידי דייל הויברג וארבעה אחרים. צוות העורכים מסייע בכתיבת ערכי המיקרופדיה ובחלקים מסוימים של המאקרופדיה.


למאמרים של בריטניקה יש מחבר ידוע או קבוצה של מחברים אפשריים (צוות המערכת). פרט לצוות המערכת, רוב התורמים של בריטניקה הם מומחים בתחומם - חלקם חתני פרס נובל. לעומת זאת, המאמרים של ויקיפדיה נכתבים על ידי אנשים בעלי דרגות מומחיות לא ידועות: רובם אינם טוענים למומחיות מסוימת, ומתוכם, רבים מהם אנונימיים ואין להם אישורים ניתנים לאימות ( מקור )


מחקרים : השוואה בין אנציקלופדיה בריטניקה לויקיפדיה



כתב העת Nature ערך השוואה בין בריטניקה לוויקיפדיה מבחינת אמינות הערכים (ההשוואה נעשתה בעשרות ערכים מתחומים שונים, בהם עקרון ארכימדס, מחלת קרויצפלד-יעקב, ענן, ליפיד, דימיטרי מנדלייב, בלוטת התריס וקווארק), והתברר שאין הבדל משמעותי בין האנציקלופדיות (מקור)

 

מאמר שנכתב ב2008 מצא כי הערכים ההיסטוריים בויקיפדיה הם ברמת דיוק של 80% בהשוואה לאנציקלופדיה בריטניקה ( מקור ) 


בריטניקה לא הפסידה לוויקיפדיה, בוודאי לא בתחום החינוך


עיקר ההשקעה של אנציקלופדיה בריטניקה כיום היא במהדורה החינוכית שלהם וממנה הם מרוויחים הרבה יותר. מרבית בתי הספר בארה"ב ובאנגליה מנויים על הגרסה האלקטרונית של מהדורת החינוך של בריטניקה . לכן, הם ממשיכים להשקיע בעיקר במהדורה החינוכית שלהם ומכך יוצאים נשכרים התלמידים והמורים בבית הספר. הם גם פיתחו מודול מתוקשב של כלי עזר לכתיבת עבודות לתלמיד, באמצעות המודול הזה התלמיד יכול לאסוף ולאגור את התכנים  אשר אסף באנציקלופדיה  המקוונת ולהמשיך לעבוד עליהם ולעבדם בשלבים מאוחרים יותר במחשב שלו בבית. 





 

היבטים קוריקולריים : הגרסה החינוכית של בריטניקה נבנתה לעולמו של התלמיד בביה"ס, יש רמות שונות של ידע שהאנציקלופדיה מציעה לו , אם הוא תלמיד בביה"ס יסודי הוא ייקבל תכנים מותאמים לביה"ס יסודי ואם הוא תלמיד בתיכון הוא יקבל הרבה יותר העשרה.  למיטב ידיעתי אין התאמה כזו באנציקלופדיה החופשית של הוויקיפדיה. 

מעבר לכך קיים מרכז עשיר לחומרי למידה ומערכי שיעור בתוך מאגרי אנציקלופדיית בריטניקה שהוקם לטובת המורים בביה"ס.  למיטב ידיעתי אין התאמה כזו באנציקלופדיה החופשית של הוויקיפדיה. 

היבטים תכניים: המידע בגרסה החינוכית של אנציקלופדיה בריטניקה באנגלית מועשר רבות בתמונות ובסרטי וידאו , הרבה מעבר לאנציקלופדיה וויקיפדיה. היקף האוסף 34,000 images 3,300 video. התלמידים יכולים להשתמש בהם בעבודות שלהם כי אין לכך הגבלות משפטיות.   


תוכן משלים : בגרסה המתואמת לתלמידי תיכון מופיעים בצד גם מאמרים מעודכנים מעיתונים מובילים בארה"ב ובאנגליה. 

 

היבטים מידעניים : מנוע החיפוש המתקדם של אנציקלופדיית בריטניקה יעיל יותר ממנוע החיפוש הקיים באנציקלופדית ויקיפדיה. הוא מאפשר מיקוד של מקורות המידע וגם את העמקת נושא חיפוש גם במאגר כתבי עת נרחב הקשור לאנציקלפודיה בריטניקה. 

 

  השוואה בין אנציקלופדיה בריטניקה ובין וויקיפדיה מבחינת היקף

אתר בריטניקה המקוון הוא כיום אתר אינטרנט עם יותר מ-120,000 ערכים ומתעדכן באופן שוטף.  יש לו עדכונים שבועיים וקישורים לדיווחי חדשות מהניו יורק טיימס וה-BBC.

כיום יש בוויקיפדיה למעלה מ-49 מיליון ערכים.  אם מסכמים את הערכים בכל השפות בהן היא כתובה. יש למעלה מ-5.7 מיליון ערכים כתובים בוויקיפדיה האנגלית, ואלה מהווים כ-11.5% ממספר הערכים הכללי.


 

 

40 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page